Over deze site

Vlinders en libellen

Ooit begon ik met het op de foto zetten van de bloemen in onze tuin, omdat we aan het einde van het jaar (als we de tuin wilde aanpassen) vaak niet meer precies wisten waar welke bloemen stonden. En omdat we toen veel vlinders in de tuin hadden, ging ik daar ook foto’s van maken, omdat die met hun mooie kleuren vaak een prachtig contrast vormden met de bloemen.

Icarusblauwtje mannetje (Polyommatus icarus)

Icarusblauwtje

Kleine vos (Aglais urticae)

Kleine vos

Toen we een grote vijver in de tuin kregen, kwamen de libellen. Geweldig hoeveel soorten onze nieuwe vijver wisten te vinden. Inmiddels heb ik al 18 verschillende soorten libellen in de tuin gezien. Het zijn sierlijke en kleurrijke beestjes, die zich vaak makkelijk laten fotograferen.

Steenrode heidelibel

Steenrode heidelibel

Lantaarntje vrouwtje paars

Lantaarntje vrouwtje

Platbuik vrouwtje

Platbuik (vrouwtje)

Paardenbijter mannetje

Paardenbijter (mannetje)

Vlinders en libellen herkennen

Omdat ik inmiddels aardig wat vlinders en libellen op de foto heb, ben ik die uitgebreider gaan beschrijven om het makkelijker te maken ze te herkennen. Dat vind ik zelf handig en hopelijk anderen ook. Van de algemeen voorkomende vlindersoorten in Nederland is zo’n 85% op de site te vinden. Bij de libellen is zo’n 80% van de algemene soorten op de site te vinden. Van de zeldzame vlinder- en libellensoorten staat zo’n 10 – 15% op de site.

Bijen en wespen

En inmiddels is mijn interesse ook gewekt voor de bijen en hommels en wespen in onze tuin, alhoewel het soms wel erg lastig is om de juiste soort te herkennen.

Veel mensen letten niet echt op al die vliegende en fladderende beestjes. Dat is erg jammer, want er zijn honderden soorten bijen en wespen, die vaak heel sierlijke en kleurrijk zijn. Soms zijn ze maar een paar millimeter groot. Zeker als je ook wat meer te weten komt over de achtergronden en leefwijze van deze insecten, is het alsof je een compleet nieuwe wereld ontdekt. Een parallelle wereld die er altijd al was, maar die nooit opviel, omdat het allemaal zo klein is. Met de foto’s en informatie op mijn site probeer ik die wereld iets zichtbaarder te maken.

Hongerwesp

Hongerwesp

Goudwesp

Goudwesp

Gele Rozebladwesp

Gele Rozebladwesp

Sluipwesp Ichneumonidae Anomaloninae

Sluipwesp Ichneumonidae Anomaloninae

Wespbij mannetje

Wespbij mannetje

Zeldzame soorten

Het is fascinerend om te ontdekken hoe groot de diversiteit aan insecten is in onze tuin. Diverse zeldzame soorten, zoals de Bonte knotswesp, de Geelgerande tubebij en de Kegelbij, zie ik bijna elk jaar weer terug. Dat is leuk om te zien. Een mini natuurreservaat in eigen tuin! Ik vind dat extra bijzonder, omdat we midden in een groot agrarisch gebied wonen (in Emmeloord, midden in de Noordoostpolder). De boeren doen hun best om de hoeveelheid insecten enigszins in toom te houden en dan is het erg leuk om toch zoveel soorten in je eigen tuin tegen te komen.

Bonte knotswesp (Sapyga quinquepunctata) vrouwtje

Bonte knotswesp vrouwtje

Geelgerande tubebij

Geelgerande tubebij

Kegelbij vrouwtje

Kegelbij vrouwtje

De naam Natuur Dichtbij

Naast de foto’s uit onze eigen tuin, staan er ook foto’s op de site, die op andere locaties zijn gemaakt, zoals het Kuinderbos en het Woldlakebos. En bij de vlinders ook in Frankrijk. De naam van de site Natuur Dichtbij heeft dan ook een dubbele betekenis: het is dichtbij in de zin van ‘in de buurt’ (de natuur in eigen tuin en de natuur in de omgeving van mijn woonplaats) en is het dichtbij in de zin van ‘uitvergroot, close-up, van dichtbij’.

Gebruikte camera

De foto’s zijn gemaakt met kleine compactcamera’s (de Canon PowerShot A560 en de Canon PowerShot SX700 HS). Dat is prima te doen, alhoewel het bij de kleinere insecten lastig kan zijn ze duidelijk op de foto te krijgen. Veel foto’s zijn gemaakt met de macrofunctie van de camera, soms tot op 1 cm van het onderwerp. Andere foto’s zijn juist met de zoomfunctie gemaakt, omdat niet alle insecten netjes blijven zitten als je dichtbij wilt komen. Maar met een beetje geduld kom je een heel eind en heb je niet per se een hele dure camera nodig.

Gebruik van de foto’s

De foto’s op de site betreffen uitsnede van 1000 x 750 pixels. Het is toegestaan de foto’s op de site te gebruiken voor niet-commerciĆ«le doelen of te delen met anderen, mits daarbij de naam van mijn site vermeld wordt. Het is niet toegestaan de foto’s te gebruiken voor commerciĆ«le doelen (er geld mee verdienen).

Informatiebronnen

Op de pagina Bronnen vind je verwijzingen naar sites, die ik gebruikt heb om informatie te vinden over allerlei soorten. Ook staan er verwijzingen naar sites met mooie natuurfoto’s.